In & Out

Ph. by Enrico Cano.

In&Out: physical sensation and the boundaries of the contemporary design debate become the main themes of our March issue. Approached in selected works of architecture, of very different types (houses, museums, hotels, bistros, schools, churches) that stand out for particular compositional elements, such as the cruciform pillars of Luigi Ferrario, the spatial texture of Park Associati in Milan, the materic-chromatic palette of Sauerbruch Hutton in Mestre, the concrete construction systems of Elisa Valero in Spain.

These are the media identified by designers to pay innovative homage to the historical and environmental legacy of specific places, transformed into private or public spaces of great quality. The concept of the boundary becomes a stimulus for the presentation of one of the topics tackled by “Broken Nature,” the 22nd International Exhibition of the Milan Triennale: that of biodesign oriented towards the creation of living organic materials, seen as the most extreme solution for products in a perspective of circular economics.

Shifting to the scale of objects, the boundary takes the form of a circle that returns in many different lamp designs, where brightness becomes a luminous halo alluding to an imaginary corona of the sun. The borderline between Inside & Out is also the reference point for an overview of new outdoor furniture proposals, which thanks to increasingly sophisticated and evolved design can freely moved from outdoor settings to indoor rooms.

Finally, this issue offers a particular focus on the latest projects for the bathroom, where the demise of minimalism is marked by an explosion of color, reflecting a more lively, amusing and sensorial concept of wellness.

 


Classicismo e modernità

Colos presenta Villa, la nuova seduta firmata da Jun Yasumoto

 

La nuova seduta Villa di Jun Yasumoto per Colos, è composta interamente di metallo, con struttura in tondino d’acciaio e scocca in rete. Yasumoto è riuscito nell'obiettivo di coniugare linee classiche ed estetica contemporanea.

Ispirata alle sedute per esterni in canna naturale tipiche delle terrazze parigine, Villa ne reinterpreta il metodo d’assemblaggio dei componenti formanti la struttura, con lo scopo di comporre singole parti per arrivare a una efficace rigidità strutturale.

Un sottile tondino di metallo viene lavorato accoppiato per comporre la struttura, con il risultato di evidenziare il disegno di ogni singola parte della seduta pur conservando un raffinato senso di leggerezza, sottolineato ancor più dall’utilizzo della rete metallica nella parte di contatto con il corpo.

Attraverso un sottile gioco di curve e raccordi, la scocca viene leggermente rialzata lateralmente dalle gambe, donando così alla seduta ulteriore maneggevolezza nella movimentazione.

 

 

Villa è disponibile nella versione sedia e poltroncina, declinata in cinque varianti di colore ed è adatta a ogni situazione di arredo, in particolare per esterno.

 


Tradition and contemporary spirit

The potential of wood, between tradition and contemporary spirit, in the new house created by Rubner Hau

 

At Chienes, in lower Val Pusteria, the land of the “Tre Cime di Lavaredo,” the location of the roots of the world of Rubner, the new home of the Rubner family has been built by Rubner Haus, based on a design by the architect Stefan Hitthaler, following a private invitational competition, and in keeping with the new Studio concept with an all-around focus on customization and cutting-edge architectural choices.

The dwelling, with an area of 260 m² on three levels, has a horizontal volume that inserts itself in a natural way into the context, the estate of the Rubner family that includes an evocative pond, stables and stalls.

A small lane leads to the semi-basement level of the house, featuring a large dining area with kitchen, a bathroom, and the spaces where local balsamic vinegar is made.

The intermediate level, with a living area and a spacious kitchen, a panoramic lounge and bathroom, and the upper level, for the nighttime zone with 4 bedrooms and 2 bathrooms, are joined by an intriguing wooden staircase: each step is an independent structure that does not rest, as in traditional staircases, on a vertical joining element, but seems to emerge from the wall itself to entre the glass sheet that borders the space on the opposite side.

A building for minimum environmental impact, self-sufficient in terms of energy thanks to the use of a geothermal system that exploits ground heat by means of a probe and a heat pump. The same process can be used to cool the rooms in the summer.

Photos by Gustav Willeit.

 


Resort by the sea

For its first hotel on the Adriatic coast in Montenegro, Melia Hotels has chosen products by Linea Light Group to enhance every detail and to offer guests moments of luxury and relaxation.

Contemporary elegance, discreet charm and above all relaxation, by the Adriatic Sea. This is the atmosphere in Montenegro, at the new Hotel Melia Budva Petrovac, a resort lit by Linea Light Group thanks to its experience with LED technology.

The technical lighting project has been refined down to the smallest details, focusing on the entire facility. For the exterior of the building, the choice has gone to Loop66, an applique that stands up to dust, rain and humidity, permitting the creation of evocative lighting effects to decorate facades with perpendicular beams of light.

For the windows and balconies, Arcada is a lighting series designed for indirect illumination with constant intensity, free of glare and dispersion, to add a sense of greater depth to the architectural setting.

 

 

Fylo Outdoor has been used for the perimeter canopy of the roof of the building, the outdoor pool and the balconies connecting the towers of the hotel. Its integrated profile is the perfect solution for the installation of lighting strips even when no structural support is fitted to the building.

Finally, the Portik ceiling lamp has been used for the perimeter porticos, and the Gardener outdoor spotlight for the shrubs and palms in the garden.

 


Green innovation

DomusGaia for the new Biofarma Facility Center in Udine

 

An organic work of architecture, living, capable of shaping experience of space through light and materials; 15 meters high, with an area of 1800 square meters, on three levels.

The lightness of wood and its natural character meet the challenges of ethical construction, for man and the environment. The new wooden building as been created in Udine, in the location of Mereto di Tomba, the heart of Friuli Venezia Giulia, to contain the administrative offices of Biofarma, a leader in the sector of cosmetics and pharmaceuticals.

An important work in a region that is responding with greater emphasis to the necessities of a greener world. Architecture and entrepreneurial spirit go hand in hand in this project that is amazing not only for its proportions, but also for its innovation.

Designed by the architect Valter Bertossi for the studio AK Engineering, and constructed by DomusGaia, the building is the result of a major effort that combines innovation, engineering and ecosustainability.

 


Mobility and safety

Bosch is a frontrunner in the process of digital transformation impacting every aspect of everyday life, with a consolidated position as a leader in the IoT sector. Relying on its own IoT cloud, Bosch has already completed over 270 projects in fields like mobility, home automation, smart cities and agriculture.

Entering a street in the wrong direction can be fatal. In such cases, timing is everything: alerting motorists of imminent danger can contribute to prevent or at least reduce the consequences of impact.

Nevertheless, often the warning comes too late, and one third of the accidents of this type happen after the driver has already proceeded for an average of 500 meters. For this reason, Bosch has developed the wrong-way driver warning, which in case of danger sends a signal to the motorist who is driving the wrong way, and to the other connected vehicles in the vicinity, in just 10 seconds.

The service is already operational in Germany: the system has been inserted in the Antenne Bayern app.

Bosch is working on creating a similar partnership in Italy, to provide the wrong-way driver warning free of charge to app developers.

 


Transparency and design

Thermobel Scena by AGC is the new line of insulating glass, for exceptional transparency and exclusive design

Thermobel Scena offers personalized solutions for architectural exteriors made to combine great looks and outstanding performance. Thanks to its transparent vertical spacers, it can be used for glazings without mullions. The product ensures optimal visual clarity, without any disturbance caused by structural parts. The result is an innovative design for buildings.

The technical characteristics, together with the special neutral spacers and the Planibel Clearsight anti-reflection treatment, permit creation of a true “invisible” insulating glass wall. For large glazed surfaces, Thermobel Scena offers the possibility of bracing to limit the weight and thickness of the glass.

Made exclusively by AGC, Thermobel Scena can be combined with other solutions from the company’s product range.

 

 


Technology and aesthetics

The Kape, a new brand on the women’s fashion scene, has chosen Buzzi&Buzzi for the lighting of its showroom at the Dubai Design District. The concept for the showroom has been developed by Superfuturedesign*, the Italian firm of architects with headquarters in Dubai, operating across the Middle East.

The project was a true challenge to meet the requirements of the brand. The showroom reflects the Superfuturedesign* style, based on the expressive impact of furnishings and a minimalist approach. The resulting space is relaxing, where the various parts are balanced to calm the mind and heighten sensory perception. The space features sofas, display rods and a chaotic fitting area made with metal screens in a champagne tone.

The choice of products by Buzzi & Buzzi offers personalized lighting for the products on display and the various zones of the showroom. The items selected, in fact, belong to two specific categories, for contract and retail applications.

Q2 is a track spotlight from the Iron line: created to meet requests for custom products in metal, this line is the expression of the need to combine technological and aesthetic research in high-tech projects where the mechanical component is accentuated without overlooking elegance and simplicity.

Rhino, from the Basic line, meets the needs of the world of contract with a series of fixtures based on optimized production processes, without limits of quantity or quality.

 


Facebook in London

Gruppo Focchi in London for the new Facebook headquarters

 

In spite of the uncertainties caused by Brexit, Gruppo Italiano Focchi has received another commission in London for the zone of King’s Cross. “We were called in by the historic English architecture firm Bennetts Associates to create the enclosure of the new headquarters of Facebook,” says Maurizio Focchi, CEO of the Rimini-based firm.

The American giant has chosen the two buildings of 11-21 Canal Reach as its new operative center in the UK, confirming the status of King’s Cross Central as one of the most coveted tech locations in the country.

Spectacular buildings in which daylight is maximized by full-height glazing and high ceilings, to offer large, luminous spaces for work. The facades reflect the industrial character of the zone, with a bronze-tone metallic finish.

Sustainability and innovation were the key terms in the design phase,” says Maurizio Focchi. The holistic approach has brought the building a Breeam rating of “Outstanding.” At 11-21 Canal Reach CO2 emissions will be reduced to a minimum, a unique case of its kind in the United Kingdom.

 


Alessandro Mendini

An Italian architect, designer, painter, critic and theorist of architecture and design: the passing of Alessandro Mendini

 

Alessandro Mendini was a unique voice: a theorist of postmodern design, banal design (using the banal as a linguistic code and incorporating quotation, inconsistency, inauthenticity, incompleteness) and re-design (the decoration of found objects or famous design products).

He founded cultural movements and research groups like Global Tools, in 1973, and Alchimia in 1979. He was the creator and director of the design magazines Modo and Ollo, and he also directed two important Italian architecture magazines: Casabella and Domus.

He received many awards, including the Compasso d'Oro and the prize of the Architectural League. The main works of architecture designed by Atelier Mendini (founded in 1989 with his brother Francesco) include: Paradise Tower in Hiroshima, the Museum of Groningen, Galleria Mendini at Lörrach, Neubau Medienzentrum in Hannover. He was a design consultant for important companies (Bisazza and Swatch International). As a designer, he created the Proust armchair and collaborated with leading companies in the field.

 


Ten years after

The bestseller stoves of MCZ celebrate their tenth anniversary

 

Created in 2009, the Club, Ego, Musa, Star and Suite pellet stoves by MCZ met with immediate success, becoming true bestsellers across Europe. Today, ten years after their market launch and thanks to constant technological updates, they are still some of the most popular stoves in the MCZ collection.

The design went through a minor restyling in 2014, and continues to convince consumers from all over the world. Ego and Musa are made of steel, while Club, Star and Suite have ceramic facings, with an essential look for the first two, and a more classic image for Suite.

With the same look, every stove is available in multiple versions to respond to different heating needs. To warm a single room the Air models are ideal, while for two rooms or more the best option is to use the Comfort Air versions. The Hydro Matic models are hydro stoves that can warm the radiators in the entire house.

All the models, with the high quality standards found in the entire MCZ pellet stove collection, are also available in the Maestro version, one of the most innovative technologies introduced by MCZ. With a true integrated micro-computer, in constant dialogue with the user’s smartphone, this version reaches the highest levels of performance. The Maestro models have a double Wi-Fi kit as standard equipment, making it possible to regulate the stove at home or from another location.

 


Cuvée

An acrylic ribbon for an unusual wine rack

 

Cuvée is a bottle rack with an elegant design, a true decor complement thanks to its original form. Designed by Brogliato Traverso, it is a ribbon of acrylic material, in transparent, black or white versions, that sinuously intertwines to form a universal rack to hold up to 5 bottles.

Its versatility to house different types of bottles is the true novelty. Cuvée is modular and can be stacked to contain up to 9 bottles.

Sold in an exclusive gift box, the rack is an original idea of great appeal for wine lovers.