INTERNI. The Magazine of Interiors and Contemporary Design

Expo Gate| Azerbaijan: Treasure of Biodiversity

Designers talk about themselves with Interni / Daniele Zambelli / Azerbaijan Pavilion, Tuesday 31 March, 6pm
Data Pubblicazione: 4 April 2015

“300 people from different disciplines and cultures have contributed to designing this Pavilion; 18 months were needed to search and develop its contents, 250 videos were shot and over 5,000 photos were taken to document the life of these distant people, probably little known, but full of talent and curiosity”.

The person speaking is Daniele Zambelli, founder of Simmetrico, the Italian network specialized in designing and managing cultural projects that yesterday – Tuesday, 31st March – in the conference room at Expo Gate presented the Milanese public with the Pavilion of Azerbaijan, that will participate for the first time ever in a “Universal Exhibition”.

“More than a project this is a story”, specified Daniele Zambelli, “a tale about men and relations, an extraordinary journey through an equally extraordinary land, that I shared with studio Arassociati, with landscape architect Emanuele Bortolotti and structural designers from iDeas.

This concept is the result of a multidisciplinary work, the result of a collective will to tell a story to explore a country, Azerbaijan, which is depicted as a crossroads of flows, meetings and relations. A place rich of very different landscapes and age-old cultures”.

This Pavilion celebrates its biodiversity (here there are nine out of the eleven climates that you can find in the whole world) opening to the outside world while simultaneously protecting its diversity.

“That’s why we have chosen the biosphere as an icon for the project, an open system that interacts and establishes contacts, but at the same time it protects and promotes inner life”, explained Michele Tadini from Arassociati, who took part in the meeting organized by Interni with Marco Brandolisio (the Milanese team, operational since 1997, also includes Giovanni Da Pozzo and Massimo Scheurer). Based on this fundamental idea, the Pavilion was designed around three spheres that are embedded as jewels in the general structure of the building, wrapped in a “skin” made of soft and sinuous chipwood.

“But for us this project was also a further occasion to experiment” concluded Marco Brandolisio. The large spheres – 1,200 sq. m. of curved glass – are not only the result of a search for a strong architectural idea. They also express “the will to explore an innovative and sustainable construction technology in order to guarantee quick mounting and dismounting operations and therefore make it possible to reuse the Pavilion when the Expo adventure is over”. Its future destination? Back home, to Azerbaijan, of course.

(Laura Ragazzola)

 

Previous Next
Now Reading:
Expo Gate| Wooden Landscapes
Archivio: FuoriSaloneLive

Expo Gate| Wooden Landscapes

Designers talk about themselves with Interni / aMDL - Michele De Lucchi / Padiglione Zero, Padiglione Intesa Sanpaolo, Monday 30 March, 6pm
Data Pubblicazione: 3 April 2015

On Monday, March 30, aMDL – Michele De Lucchi with Angelo Micheli and Alberto Bianchi, authors of Pavilion Zero and Intesa Sanpaolo Pavilion and Davide Rampello, creator and curator of the contents of Pavilion Zero, the only pavilion open at night with shows and movies, opened the series of meetings “Designers talk about themselves with Interni” regarding the Self-Built and Corporate Pavilions of Expo Milano 2015.

Pavilion Zero is highly symbolic” Matteo Vercelloni introduced the meeting “because it is the entry gate to the exhibition area, an architecture without a front or rear side that becomes landscape with its hilly and iconic roof”. 7,500 sq m, 26 metres high, resulting from the story of “how does nature look like below the earth’s crust, what can a farmer find when it lifts a lump of earth with his spade” De Lucchi explained.

The Intesa Sanpaolo Pavilion deals with the sense of passing time. “I was inspired by the story of an Indian master who recommended to his disciple that he should become like a stone in a river that lets the water flow and becomes smoothed by it, thus taking new lifeblood”. In this relationship with nature, which is never didactic and mimetic, material designs landscape. In the Zero Pavilion, it is a very poor natural spruce that covers, with boards in different sizes, all the vertical parts of a geometrical structure based on the circle and the cone” Angelo Micheli continued.

The story written by Rampello? “A reflection on the memory which we are losing, together with the ability to interpret reality. I have worked with decorators, painters, writers, carpenters, blacksmiths, directors, musicians … all Italian names of an Arts and Crafts dictionary, to build theatre scenes that are dioramas. They represent the transition from the cave, the first shelter of mankind “connected with his adventure in the search of food, to the development of language and awareness”, to the farming and then industrial culture, up to the current “virtual community of speculation and waste” supported by sound comments and Samsung monitors.

Two hallmarks of this story-telling that provides a reconstruction of history and its civilizations which is not self-centered: the “table as the theatre of the world” in kauri wood and Venetian Briccole (mooring posts), 80 sq m of a Pangaea made and donated by Maurizio Riva and a 24m tall tree that breaks through the roof and “projects from it with more than 380 thousand leaves, all glued one by one, to represent the dominance and independence of nature”.

In the small “Intesa Sanpaolo Pavilion, 700 sq m, the focus shifts on the relationships established by the bank among its customers” Alberto Bianchi explained. “Areas for maximum communication, customization and automation have been conceived in three rooms that develop on two floors and are animated by the landscapes by Studio Azzurro projected on the curved walls, that correspond to the evocative image of the three stones smoothed by the water, mentioned by Michele earlier”.

Its structure in laminated wood covered with shingles that protect it (and reduce energy consumption) is interrupted by three small waterfalls that meet the expanse of water in front, in which the pavilion reflects itself.

(Antonella Boisi)

 

 

Previous Next