Rethinking the office

In the heart of the Isola zone, the headquarters of Bending Spoons balances table soccer with a high-tech spirit

How do you make an office for creative workers? In recent years the most innovative companies have formulated new styles of living in a working environment where the key word is sharing.

This is also the objective of Bending Spoons. An environment of young, dynamic and creative people who want to reinterpret the concept of the office, reflecting the spirit of a rapidly growing company that always focuses on excellence.

The project for the new headquarters in a building on Corso Como in Milan calls for the complete refurbishing of 680 square meters on the 6th floor, commissioned to Taramelli Srl. The new internal layout includes the creation of a large open space and a common area equipped with a kitchen along the perimeter of the building, alternating with meeting rooms. The central part of the floor will contain services and other meeting rooms.

Few elements have been conserved of the original structure. The divider walls have been demolished and replaced by large glazings. The internal doors and frames are handmade products, custom sized in glass and painted, welded iron; to guarantee air circulation, the frames have been cut to form conduits.

Extensive research has gone into the finishes: wallpapers produced and printed with designs supplied by the client, soundproofing of shared areas and meeting rooms using a natural material like treated moss.

The common area is divided into a lunch zone and a lounge outfitted with sofas and table soccer games, while in the central volume two thematic spaces have been created as retreats for thinking about creative solutions: the Space and Manga rooms.

All the tables in the common areas and offices have been made by Vontree with recycled timber, personalized with small inserts. The seats are by Vitra, with the ID Mesh model for the offices and the Eames model for the meeting rooms and shared areas.

The high-tech spirit of the company is reflected by the total automation of the facility, which requires no human interaction because its operation relies on proximity sensors (to detect the presence of people in an area) and intensity sensors (measurement of natural light to always keep the lighting balance perfect).