INTERNI. The Magazine of Interiors and Contemporary Design

Now Reading:
Architectural gem
Archivio: Showroom

Architectural gem

The new Bulgari headquarters designed by Open Project is like an architectural treasure chest, enhanced by facades made by Schüco Italia
Data Pubblicazione: 26 September 2017

Completed in just 18 months, the new Manifattura Bulgari in Valenza (AL) designed by Open Project is a reference point in Italy’s most famous jewelry district.

The headquarters encloses a very elegant courtyard, enhanced by the design of the facades by Schüco Italia in collaboration with the partner Stahlbau Pichler.

 

Built over the footprint of the house of the first goldsmith of Valenza, the facility stands out for the elegant image of its exterior, combining style and technology in a balanced synthesis.

Next to the historic building, reconstructed in its original style and expanded with a completely transparent structure, the Manifattura becomes a true meeting point of aesthetics and efficiency, combining high-tech productive functions with an elegant image, in line with the stylistic values of the brand.

 

The large courtyard features natural materials like wood, stone and glass. The perimeter space is surrounded on all sides by a metal “skin.”

 

For the design of the facades and the window frames, the choice went to the technical quality and high performance of sustainable Schüco Italia systems.

 

The facades of the inner court were made with the Schüco FW 60 system in aluminium (overall surface of about 500 m2), ideal for the installation of single and double chamber glass, and featuring slim sections that give an elegant filigree image to the facades.

The openings in the outer facades (about 1000 m2 in all) were made with a series of Schüco AWS 75.SI (Super Insulation) windows, with modular thermal break aluminium frames, which with a depth of just 75-85 mm stand out for their sober exposed sections, combined with thermal and acoustic performance meeting the highest standards in this sector.

 

 

 

Previous Next
Now Reading:
Cappellini and Haworth in London
Archivio: Showroom

Cappellini and Haworth in London

Data Pubblicazione: 21 September 2017

For the London Design Festival, Cappellini reopens its showroom on St. John’s Street in collaboration with Haworth. Another dual brand showroom for the contract sector, after the recent openings in Frankfurt and Zurich.

 

The space, known as Cappellini Point, confirms the company’s desire to be a reference point for architects and interior designer working on spaces and places for collective use.

 

The image reprises the palette of colors and materials of the Cappellini stores all over the world. Floors in natural wood, matte mastic-color walls, bright blue tones taken from the paintings of Tiepolo.

 

To celebrate the reopening at St. John’s Street, the new Telo seating collection designed by Sebastian Herkner was presented.

 

Previous Next
Now Reading:
New Muji on Via Torino in Milan
Archivio: Showroom

New Muji on Via Torino in Milan

The center of Milan welcomes the unique design of MUJI, after the upgrade of one of the company’s most important stores
Data Pubblicazione: 21 September 2017

Muji Italia, guided by its president Kenta Horiguchi and part of the Ryohin Keikaku group, continues its project of expansion on the Italian market with the renovation of the Muji store on Via Torino in Milan, which after 12 years of operation leaves its original location to move closer to the city center.

Opened in November 2005, the store on Via Torino in Milan was the second opened in Italy, after the other facility on Corso Buenos Aires in the same city. After years at number 51, the new space is at 22 Via Torino, bringing a breath of fresh air along with a new accent on Japanese style. Three levels, a total area of 526.29 m2, 2500 products.

Previous Next
Now Reading:
10 years of Alma Design
Archivio: Showroom

10 years of Alma Design

New headquarters, new image, new logo
Data Pubblicazione: 21 September 2017

Alma Design celebrates ten years of activity with an approach of substantial renewal, focusing on an increasingly international approach.

An enclosure in elegant tones of anthracite gray, paced by large windows and levels with different depths, for a new headquarters close to the original facility in which the company launched its activity in the province of Brescia.

The project by Mario Mazzer Architects is ambitious and innovative: the ground floor is an open space for the display of bestsellers. Enhanced by a sculptural metal staircase, it is conceived as a fluid path through the most important phases of the brand’s history.

The upper level contains offices and meeting rooms, for the all-female team: Alessandra Marchina, the founder, together with her daughters Francesca and Lorenza Mazzoleni.

Alma Design combines aesthetics, functional quality and ergonomic design, paying close attention to new technologies to guarantee high performance, an indispensable factor above all for HoReCa spaces and office buildings.

The Alma Design brand is now distributed in the world’s most important markets, as the company’s positive growth trend continues.

 

Previous Next