INTERNI. The Magazine of Interiors and Contemporary Design

Now Reading:
An entrepreneur who thinks about young people
Archivio: Showroom

An entrepreneur who thinks about young people

Maurizio Riva opens Pangea Lab
Data Pubblicazione: 27 September 2017

Yesterday evening, at the headquarters of Riva 1920 (a company that “builds furniture that defies time and respects nature”) in Cantù, a new, evocative space was opened, made of spruce and glass, containing the Pangea table, the symbol of Expo 2015 created by the architect Michele De Lucchi based on an idea by Davide Rampello. The surface of 80 square meters made with Kauri, an age-old wood found under the ground in New Zealand, is composed of 19 shaped pieces and supported by 271 legs made with Briccola wood, recycled from oak posts salvaged from the Venice lagoon.

 

Inside the space, to the left, the exhibition La forma del vuoto presents the small wooden houses designed by Michele De Lucchi. This research on conceptual models representing possible architectures began in 2004, and has evolved in the refinement of building design models that have effectively been put into practice. These three-dimensional forms have led to the series known as “the form of emptiness”: five experimental architectural objects designed in 2017 by Michele De Lucchi and made in solid walnut thanks to the collaboration with Davide and Maurizio Riva.

Along the walls, an archive of wood specimens contains different types of wood from around the world, alongside a selection of other natural materials like leathers, various types of marble, metals, glass and fabrics, stored in special transparent display cases, based on collaboration with over 65 companies from the area offered the opportunity to show their products.

 

Pangea Lab is a space of education and training, with the objective of providing firsthand knowledge of workmanship and materials. Young people have always played a fundamental part in the everyday activities of Riva 1920, as in the case of the many idea competitions that grant winners financial awards, and above all the possibility of having their prototypes produced and inserted in the catalogue. To further reinforce this focus on youth, Riva 1920 has organized an educational program around visits to the production facilities of a number of companies belonging to the furniture production chain. The project is aimed at students in university architecture departments, design institutes and academies.

 

“To discover how a product is made is definitely an interesting challenge, with which to bridge the gap between the academic world and the world of crafts and industry,” says Maurizio Riva. “In this way, young people have a chance to observe various processes of workmanship, absorbing knowledge about materials and procedures that becomes indispensable in the phases of design and feasibility study.”

 

Another must at the Riva 1920 headquarters (showroom + Museum of Wood + Pangea Lab, Via Milano 110, Cantù) is a visit to the largest private museum of woodworking in all of Europe, where the protagonist of the space is the “Antico” table in age-old Kauri wood, dating back to 48,000 years ago. The table, with a length of 12 meters on an iron base, was designed by the architect Renzo Piano.

 

 

Previous Next
Now Reading:
Architectural gem
Archivio: Showroom

Architectural gem

The new Bulgari headquarters designed by Open Project is like an architectural treasure chest, enhanced by facades made by Schüco Italia
Data Pubblicazione: 26 September 2017

Completed in just 18 months, the new Manifattura Bulgari in Valenza (AL) designed by Open Project is a reference point in Italy’s most famous jewelry district.

The headquarters encloses a very elegant courtyard, enhanced by the design of the facades by Schüco Italia in collaboration with the partner Stahlbau Pichler.

 

Built over the footprint of the house of the first goldsmith of Valenza, the facility stands out for the elegant image of its exterior, combining style and technology in a balanced synthesis.

Next to the historic building, reconstructed in its original style and expanded with a completely transparent structure, the Manifattura becomes a true meeting point of aesthetics and efficiency, combining high-tech productive functions with an elegant image, in line with the stylistic values of the brand.

 

The large courtyard features natural materials like wood, stone and glass. The perimeter space is surrounded on all sides by a metal “skin.”

 

For the design of the facades and the window frames, the choice went to the technical quality and high performance of sustainable Schüco Italia systems.

 

The facades of the inner court were made with the Schüco FW 60 system in aluminium (overall surface of about 500 m2), ideal for the installation of single and double chamber glass, and featuring slim sections that give an elegant filigree image to the facades.

The openings in the outer facades (about 1000 m2 in all) were made with a series of Schüco AWS 75.SI (Super Insulation) windows, with modular thermal break aluminium frames, which with a depth of just 75-85 mm stand out for their sober exposed sections, combined with thermal and acoustic performance meeting the highest standards in this sector.

 

 

 

Previous Next
Now Reading:
Cappellini and Haworth in London
Archivio: Showroom

Cappellini and Haworth in London

Data Pubblicazione: 21 September 2017

For the London Design Festival, Cappellini reopens its showroom on St. John’s Street in collaboration with Haworth. Another dual brand showroom for the contract sector, after the recent openings in Frankfurt and Zurich.

 

The space, known as Cappellini Point, confirms the company’s desire to be a reference point for architects and interior designer working on spaces and places for collective use.

 

The image reprises the palette of colors and materials of the Cappellini stores all over the world. Floors in natural wood, matte mastic-color walls, bright blue tones taken from the paintings of Tiepolo.

 

To celebrate the reopening at St. John’s Street, the new Telo seating collection designed by Sebastian Herkner was presented.

 

Previous Next
Now Reading:
New Muji on Via Torino in Milan
Archivio: Showroom

New Muji on Via Torino in Milan

The center of Milan welcomes the unique design of MUJI, after the upgrade of one of the company’s most important stores
Data Pubblicazione: 21 September 2017

Muji Italia, guided by its president Kenta Horiguchi and part of the Ryohin Keikaku group, continues its project of expansion on the Italian market with the renovation of the Muji store on Via Torino in Milan, which after 12 years of operation leaves its original location to move closer to the city center.

Opened in November 2005, the store on Via Torino in Milan was the second opened in Italy, after the other facility on Corso Buenos Aires in the same city. After years at number 51, the new space is at 22 Via Torino, bringing a breath of fresh air along with a new accent on Japanese style. Three levels, a total area of 526.29 m2, 2500 products.

Previous Next