From the redevelopment of a former thermoelectric power station, Daste was born in Bergamo, a hub of aggregation and creative production returned to the city and its inhabitants. An engine of urban, social and cultural transformation. Which does not lack a touch of design

We are in Bergamo, in the Celadina district, where Daste, was born from the redevelopment of the former thermoelectric power plant, a cultural project of urban regeneration that led to the creation of a center of aggregation and sociality open to the city. The purpose? Generating design energy.

Just as the thermoelectric power plant once produced energy - light that moves the city - today Daste is a center of creative production, a cultural and social engine for the area: an 'experimentation center' for the city. Not a simple container but a place of continuous production, where people, realities and institutions build new projects and new visions for Bergamo. A space for citizens, common and shared.

Surrounded by a large outdoor area, an event space, a bistro, a cinema and a workplace, home to numerous institutions, they give new life to the rooms of the former plant. The peculiarity that best renders the spirit of collaboration under the banner of inclusiveness with which Daste was born is the configuration of the space: open and passable by all people.

The regeneration process of the structure activated in 1927 in an urban area with a strong industrial and textile vocation is articulated, involving many different actors and as many ideas and projects, united by a common intent: to transform a forgotten place into the attractive and aggregative pole of the city of Bergamo, the industrial center in a cultural and social center.

Today Daste is an open space to create new synergies and contaminations, to generate a tangible collective change and project towards the future without forgetting one's roots. The new multifunctional center wants to build and maintain a bond of trust, exchange and collaboration with Celadina, with its inhabitants and with the public and private bodies that operate there.

Spread over more than 3000 square meters where multiple functions and services converge, Daste also extends outside with an outdoor events area, a porticoed loggia and a large square. Thanks to flexible modular systems, furnishings and set-ups, all spaces are easily reconfigurable and adaptable, lending themselves to hosting cultural initiatives as well as corporate events and meetings. And it is here that design makes its contribution, both functional and aesthetic. Yes, because in addition to being a virtuous example, Daste is a beautiful, bright and lush space. Starting from the scenographic Bistrò.

Inside the building with an industrial charm, whose legibility has been maintained, the teams of architects from Okam Studio and Daniele Fazio Studio intervened in an eclectic way: the first involved in research that aims to promote the collective use of spaces, the latter specialized in the field of retail and catering design.

 

Soul of the former power plant, Daste Bistrò is a double-height space of about 400 square meters flooded with natural light that enters abundantly from the huge windows overlooking the outdoor arena. Divided into two levels that communicate with each other, it is also in direct relationship with the large event space and the outdoor arena. Its central location, its physical, conceptual but also effective openness (it is open from morning to evening with a variety of services offered: from breakfasts, to lunches up to refreshments for events) make it an airy, dynamic and welcoming environment, able to change according to needs and schedules.

And it is here that to connote the interior design with a measured elegance, inspired by the atmospheres of the fifties and sixties, the designers chose the Lisa seating family, designed by Marcello Ziliani for Scab: the wide choice of material and dimensional declinations has allowed to punctuate the different areas in which the space is divided with a constant aesthetic language, refined and at the same time sober, in harmony with the industrial context of the building.

The bar counter with linear shapes emphasized by a long integrated beam of light are combined with Lisa stools in the padded version, covered in velvet; we also find them around the steel kitchen on wheels, conceived as a mobile element of a space to be reinvented according to needs. Around the tables, both the large ones that suggest convivial moments and the more contained and collected ones, the Lisa chairs are declined in a natural essence, in the version with the enveloping backrest that becomes an armrest. Finally, the small lounges that alter on the two levels of the room are set up with Lisa Lounge in petroleum velvet that 'lights up' in a bath of natural light.

Tables and chairs in colored metal from the Summer series designed by Roberto Semprini for Scab were chosen for the outdoor arena. Inside and out, the rigor of concrete, metal and glass is softened by the green and softened by the versatility of the furnishings in a scenography - of light and energy - ready to be renewed whenever new projects come to life.

 

A Brescia-based company specializing in innovative and refined design and outdoor seating and accessories, Scab takes a further conceptual step in considering each creation as a way to relate people to the space in which they live, and the recent Daste Bistrò project is excellent example.