The site-specific intervention 'The last meal is a cup of ramen' by Hermann Bergamelli animates the spaces of Zazà Ramen sake bar & restaurant in Milan

The last meal is a cup of ramen is the most recent work by Hermann Bergamelli which, until February 2023, enlivens the spaces in via Solferino of Zazà Ramen sake bar & restaurant, in Milan.

The work is part of a broader design concept dedicated to contemporary art that Zazà Ramen sake bar & restaurant has undertaken in 2014, and which continues to carry out with passion and research.

The origin of the collaboration

The fascination of Brendan Becht, owner of the restaurant, for the work of Herman Bergamelli was born out of love at first sight: a chance meeting started a dialogue between the two, fueled both by Brendan's sensitivity for art and by the artist's passion for cooking.

The installation born to talk to everyone

The last meal is a cup of ramenby the artist represented by A+B gallery of Brescia was conceived for a different context than a traditional exhibition space and the fact of being in a place that welcomes a transversal public has led the artist to measure his expressive code with the entrance wall of the restaurant, rethinking the concept of space and livability, welcome and spontaneity.

The title of the work can be traced back, in particular, to two sources: the first dates back to the title of episode 80 of the second series of Lupine III, series in which Zazà is the nickname of Commissioner Zenigata. The second concerns the structural relationship between Bergamelli's work and ramen, where the stratification of elements, which in ramen corresponds to the ingredients, translates into chromatic variety in the work on canvas.

A work of art, inside a restaurant

The installation covers the entire wall, with a height of 3.5 meters and a width of 4.7 meters. The material used is the one that distinguishes much of Bergamelli's work, i.e. the fabric: 100 meters of mixed linen cotton dyed, cut, divided, torn, sewn and superimposed, to be returned, largely in the variations of green and blue, in a changed and extended temporal dimension that covers a span of two years of work.

The work presents itself in an imposing way to inhabit the spaces of the restaurant for which it was specifically designed and not to be perceived as a decoration. The different levels of stratification and the lively rhythm of the different units are perceptible and, being close to the wall next to the shop window, it also offers the possibility of fruition to passers-by.

The different units that overlap and make up the installation, with a dynamic and modular trend, in fact have different histories, some were already in the artist's studio, others were made recently, but all are characterized by a rigorous, almost mechanical method, where the irregularities are the detail, the raw cuts are frayed and the threads hang to break up a routine marked by an extremely controlled practice.