In a residential area on the edge of Tel Aviv, a spa that speaks of silence and nature, lightness and light, between bodies of water and greenery reconquered only and exclusively for personal use

Beauty has many colors and those of a spa can be particularly enchanting. In this case, they are the essential lines, the pure geometries and the minimal aesthetics of a glass pavilion that welcomes well-being around water as a possibility of personal daily experience.

The 270 square meter building, which lies in the greenery of a residential area near Tel Aviv, was designed by the Israeli studio Pitsou Kedem Architects for a client who had long been cultivating the idea of building an oasis of peace and silence, stripped of the superfluous, on land not far from home, but in a dimension of total independence.

From these assumptions, the refuge in which to restore body and spirit has taken on the monolithic form of a concrete volume that appears as if suspended on the bodies of water that envelop it on three sides along the external perimeter, in relation to which the building dematerializes with floor-to-ceiling windows.

“The key to the project was precisely to configure a structure that did not separate inside and outside, returning it as an integral part of the garden”, explain the architects, who drew inspiration in the concept from two cornerstones of architectural culture: thememory of oriental spas, true temples of wellbeing, but also the evergreen modernism of Mies van der Rohe's Pavilion in Barcelona.

The ethereal construction, balanced and harmonious in dialogue with the context, is enhanced by the peculiarities of a roofing plan which was designed "like the wing of an airplane, to define a border without pillars ”, they say.

This high-performance element, almost floating in the thin thickness of eight centimetres, was made with a special aluminium system produced by Vitrocsa which allows the windows below, related to it, a seamless opening towards the water tanks and the garden.

The fourth side of the pavilion instead overlooks a part more exposed to prying eyes.

Here an exposed concrete wall and a series of metal patterns become the protagonists of the guest's privacy, allowing him to glimpse inside a dense texture that recalls the figure of a mashrabiyya, what happens outside.

The volume of the spa organizes in the internal space a corner area dedicated to fitness with machines, a central sauna and Turkish bath covered on the outside with golden wood panels full height and, next to it, a comfortable lounge with a more domestic feel, also equipped with a sophisticated metal island kitchen of Italian design.

Not only. The development of the project envisaged the configuration of a complex sleeping area with dedicated services, dedicated to rest and intimacy, in a second separate building.

In line with each other, the two volumes appear to be one under the flat roof. In reality they are spaced by an open air pedestrian passage which also acts as a visual axis between the two halves of the garden, front and rear, opening up to a continuous green perspective at the ends.

The charm of this architecture which plays with effects of fluidity and perceptive fading is ultimately completed in the dialogue with light: that of the sun is reflected in the calm expanse of the mirrors water and the artificial one recalibrates with suggestive spatial effects at dusk.

When the lights are turned on, the "floating and pillarless" structure acquires a dynamism that further underlines its brightness and lightness.

Cover photo: View of the glass pavilion which, under the slender Vitrocsa aluminum roof, organizes the fitness area with Technogym machines on the left, in the center the volume dedicated to the sauna and Turkish bath covered externally with all-over wooden panels height and on the right the lounge of the living wing, which integrates a metal island kitchen by Boffi.