90 square meters dotted with memories and experiences collected during the journeys of a lifetime. This apartment in Courmayeur tells the cosmopolitan attitude of an owner who, for work and pleasure, usually spends periods away from home

Giving shape to a nest surrounded by mountains, capable of describing the coexistence between the desire to explore and the desire to maintain a strong bond with one's roots. This is the guiding principle that led the work of the young designer duo composed of Alessio Vittori and Pietro Comaschi, in the design of an apartment in Courmayeur overlooking the slopes and embraced by the natural landscape on three sides.

A place ready to welcome the dual inclination of the owner, accustomed to traveling for work and passion and used to bringing with him - home - memories and memorabilia collected during collected experiences: unique pieces that now become furnishings part of an eclectic and varied interior panorama.

A mix of memories, mountain view

In addition to the input given by the client's personality, the designers reasoned on the desire to keep the boundaries blurred: the apartment, located on the top level of a four-storey building owned by the family immersed in an enveloping natural context described by green valleys and blue and white expanses, dialogues with the panorama by means of large windows and Velux skylights which allow the scenery to make space in indoor life , bringing with it a good dose of natural light.

The views, currently dressed in a total white winter look, offer a contrast of tones and temperatures that blend perfectly with the materials and colours > with warm and enveloping tones chosen to furnish the interiors.

In particular, the covering fabrics and curtains - all made by local companies and artisans - reflect the shades of green, brown and beige typical of the postcard that forms the frame.

Design classics, custom-designed elements and distant memories

The apartment opens with an entrance that leads directly to an internal staircase, made of wood with custom-made parapet and designed by Vittori and Comaschi: a tailor-made piece, which changes face depending on the lighting (as shown in the photos in the gallery above); from here, a small corridor leads to two areas hidden by sliding doors, matching the wall.

Thus, on the right, the guest bathroom opens up to a height of 120cm with tiles from the Masterpiece collection by Lea Ceramiche in the Piece Alpi colour, and equipped with Ceramica Cielo sanitary ware and taps by Cristina Rubinetterie; on the left, however, a double bedroom designed for guests complete with full-height wardrobe custom-designed by the two designers and Flou bed (Nathalie).

Wood, wood, wood

For the flooring, a modular parquet was chosen, composed of three strips slightly different from each other both in size and color variation; a further custom made detail, even the parquet was in fact designed by the designers and created by local carpenters, in line with the design philosophy undertaken for the entire house, in which each wooden product is designed to hoc.

Among design pieces and recurring elements in mountain constructions, wood in its different declinations is the absolute protagonist here: "it is a warm and welcoming, but above all it is a living material that will represent the entire evolution of living the project over time.

The wood used for the architectural part is natural oak, a symbol of elegance, versatility, resistance and robustness. While for the furnishing elements such as the bench and the bookcase it was decided to use the local walnut of the client's father to have a further reference to the tradition of the area" explain the designers.

View of Courmayeur, in the front row

Nature is the absolute protagonist in the living area, where two floor-to-ceiling windows open up the view of Mont Blanc: a suggestive setting, perfected by the selection of upholstered furniture and accessories that maximize the idea of relaxation. For the sofas, the designers chose the On The Rocks and Standard models by Edra, while the Moodmoon lamp by Ingo Maurer and the custom-made light points by Lip Lighting (Miss) are accompanied by the Slimfocus suspended fireplace by Focus.

At the end of the corridor, a study corner overlooking the mountains through a dormer window composed of a desk and two statues from Vietnam: to underline the artisanal characteristics, it is the custom lighting product created by Lip Lighting.

Finally, the kitchen, visible and equipped with appliances from Smeg's Dolce Stilnovo collection, merges with the bookcase into a single furnishing element made of solid wood with a 0% green gloss matt lacquered finish and essence of walnut.

The area is completed by an elegant but relaxed dining area characterized by a catalysing bench in perfect mountain style designed by the designer duo; the table is by Rimadesio, Francis model, while the Koki chairs are by Desalto, accompanied by the Soffio suspension in a corten finish by Lip Lighting.

Furthermore, the wall-mounted bookcase is central and leads to the main master suite: furnished with a Flou (Gentleman) double bed, it stands out for the presence of a bright wall obtained thanks to the application of a skirting board that acts as a diffused light point, also created to a design by Vittori and Comaschi.