How does a house designed for a communications professional differ? Flexible spaces, modular furnishings, environments dedicated to stimulating creativity. But if your life partner is faithful to minimal rigor, the cards are shuffled

In Milan, there is an apartment that thrives on the fusion of two distant but complementary worlds: that of a creative, professional copywriter, and that of a lover of rigor, hyper faithful to clean minimalism and orderly symmetries.

An interesting combination, which becomes even more so considering that the family is also made up of two children: aged 4 and 7.

The house therefore lives from a varied soul, which simultaneously requires order and stimulation: an objective that the interior designers Elizaveta Ukhabina and Davide Rizzetto, they pursued by fusing their own inclinations and design philosophies. She, fascinated by colors, works in the constant search for environments that reflect the character of those who live there; he, specialized in Spatial Design, designs by placing the user at the center of the space and making him the protagonist of engaging environments.

The designers therefore chose to operate by relying on shapes and colour, two aspects which, combined, could satisfy the needs of all the members of the family.

We talked about it with them and had them explain what a copywriter's home should be like and how it can combine with an inclination completely devoted to rigor.

How do you make a home warm, welcoming and at the same time minimal?

Davide Rizzetto & Elizaveta Ukhbina: "First of all, color was decisive. Each room had its own special shade highlighted through the walls or furnishings.

The choice of the 'soft' components of the house is also important, such as the padded bench, the slightly pink sofa or the cushions with simple but at the same time profound motifs; finally the wallpaper in the central part of the house adds a soft touch to a space that would otherwise have remained anonymous".

In this case, what did the apartment look like in its original state?

Davide Rizzetto & Elizaveta Ukhabina: "It was a new construction, we have arrived at work started. Some things had already been set by the company or chosen by the owners before our assignment. An example of this is the electrical system which had already been confirmed and could not be changed.

We ended up with some sockets and switches that were not correctly positioned compared to how we would have foreseen the layout and furniture. So sometimes it seemed like we were designing following the work of the electrician, rather than our project. But we adapted, designing the furnishings laterally around the switches!".

How was the need for rigor and schematic nature that distinguishes the character of the homeowner satisfied?

Davide Rizzetto & Elizaveta Ukhabina: "The owners Luigi and Valentina were truly perfect clients. We were given full freedom for creative exploration.

We were very aligned and in the same mood, this led us to share all the choices; despite being a house with generous dimensions, they still needed to obtain as much space as possible for storing objects.

This is where the full-height cabinet in the living room was born, which goes around the corner and connects with the kitchen.

Or the children's bunk bed, which in addition to containing the beds and providing small hiding places for the children, also becomes a wardrobe giving them the opportunity to store clothes, toys or books.

The custom-made furniture has been designed to make the most of every usable corner and leave no unused space."

How did you prepare the color choice for each environment?

Davide Rizzetto & Elizaveta Ukhabina: "The colors were chosen based on the environments, some colors that bring more tranquility and serenity were chosen for the bedrooms bed, others more particular in the daytime environments, such as the baby blue wardrobe in the living area or the mix of petrol blue and brick color in the kitchen".

How were the areas dedicated to children designed?

Elizaveta Ukhabina: "I imagined what type of bed I would have wanted as a child and I designed a piece of furniture which was subsequently developed in multiple variations, i.e. based on the needs of a little one.

An ad hoc space was created for each of the two children: to hide, play and even climb!

Finally: how did the fact that it is a house for a copywriter influence the project?

Davide Rizzetto & Elizaveta Ukhbina: "This is a person who carries out a creative job and is therefore continually in contact with designers and creativity, so she needs balance and stimulation. Furthermore, she turned out to be a truly open-minded person, open to any proposal and with the courage to accept some design ideas that at first glance may seem bizarre or crazy".