Immersed in the greenery of the Indian Sahyadri hills, not far from the chaotic life of Mumbai, this property was designed according to the nature by which it is surrounded. Plants and shrubs help to constantly re-design the interiors

A chameleon-like property capable of bringing together a brutalist skeleton and a romantic soul, which acquires inestimable value when observed on the level of the internal scenario: the framework composed of the furnishing elements, here, varies from day to day. The furnishings are always the same, but contributing to the different variations is nature, which plays an active and daily role in designing different and lively perspectives.

A brutalist architecture, immersed in nature

Positioned in the quiet of the Sahyadri hills, a quiet area with breathtaking views not far from Mumbai but in complete contrast to the lively metropolitan routine, this villa was born by accepting the challenge of the designer Apoorva Shroff  - at that time associated with ReD Architects and today founder of the architecture studio Lyth design - who wanted to build a building capable of incorporating the surrounding nature without destroying it.

An assumption that also becomes the plus of the project: the interiors, in fact, are brought to life precisely by the greenery that penetrates visually (from the large windows) and physically (from the different openings designed) into the structure. Furthermore, what makes this independent house even more interesting is the fact that from an architectural point of view it is in all respects a brutalist building described by unexpected encounters between concrete and metal.

A combination of scenographic angles

The villa, independent and surrounded in every direction by immense expanses of greenery with lush local flora, mixes concrete and metal in a combination of scenic angles.

To do this, the architects designed interior spaces divided into multiple levels, aided by the need to use some environments for private life and some for family habits: from the monumental to the welcoming, the internal spaces are thus able to dialogue with the daily routine, making nature the absolute protagonist.

A tetris of environments

On the ground floor, the large metal canopy welcomes and stands out, designed as a point of contact between inside and outside: an element that acts as a connector and which directs the gaze onto the living space, as if it were a wing which frames the first glimpse of this house in the clouds.

To the side, a small pond hosting lotus flowers welcomes you, giving the property a picturesque face right from the presentations.

Between metal and concrete, then, we continue inside the house in a tetris of 'passage' environments and living spaces:  two parallel concrete walls act as main axes, and it is precisely thanks to them that the organization of the house plays with optical illusion. In all, there are three main blocks, those who carry out the respective public, private and recreational functions.

Public and private: a distinction that also involves materials

Like the blocks of space, the materials also respond to the differences in use of the environments: the architect identified the use of glass and steel for the public spaces and of slate stone for private spaces, both anchored to the concrete spine.

All the load-bearing walls present on site were built using stones found on site during the excavation.

In conclusion, playing a fundamental role in giving the house the irresistible changing soul dedicated to nature are the large sliding windows which manage to incorporate the exterior and interior. But also details such as high ceilings and wide corridors that keep the house fresh and ventilated.