A resort in Greece, designed by G2lab, reinterprets the Mediterranean language in the architectural style and interior design

Mediterranean architecture has always been expressed in a codified language, made of local materials, simple and essential volumes, soft-colored plastering to favor the reflection of heat or the identification of the surface, integration with nature between the reliefs along the coasts or the roads in the innermost areas, indoors and outdoors where light and shadow, heat and coolness play with each other, free spatial distributions in which light and air enter freely and circulate without obstacles, natural ventilation and control of the solar incidence for energy saving in terms of heating and cooling.

Mediterranean architecture

"Today, more than ever, Mediterranean architecture can be a teaching method, overcoming arbitrariness, a search for essentiality, a practice of saving and environmental recovery [...] Its universality can be traced in the way it provides adequate answers to essential needs and in a search for rigor that today stands as an ethical factor of saving against the excesses of consumption, the waste of resources, the indiscriminate exploitation of the territory ... "(Antonello Monaco, La Casa Mediterranea: modelli e deformazioni, Magma Editions, Naples, 1997).

A contemporary style

A process that has been repeated over time, also pushing new buildings to respect their canons, combining them with more contemporary styles. It can be found in the Peliva Nature & Suites complex, a welcoming place signed in architecture and interior design by the Greek studio G2lab Giannis & Giorgios Effthymiadis. In this project, the dialogue with the Pegaseo Gulf, in Thessaly, and Mount Pelio dictates the rules of a renewed design tradition. Overlooking the sea, the structure includes three suites and common areas, made with natural materials and a palette of neutral tones, set between terraces in which it is inserted opening towards the sea. On several levels, open arcades, buildings connected by wooden pergolas and cane mats, walls and walkways in stone and concrete are articulated, together with teak floors or large ceramic slabs.

Open on the panorama

Shaded spaces, open on the panorama of the inlet, become the natural extensions of the collective areas of the building (which also includes an infinity pool with solarium and direct access to the park of centuries-old olive trees) and private, with the three suites of different sizes (from 32 to about 50 square meters) characterized by the same materials used also for the exterior: the rooms alternate stone and rough concrete walls with plastered parts, beamed ceilings or wooden slats and flooring in large-format stoneware or in laid dark wood herringbone.

Interior design

The interior design is also meticulous and rigorous in detail: kitchens with bases and wall units in natural, heat-treated oak or in black painted metal; tables and chairs that alternate the same rope or rattan wood finishes, intertwined carpets with geometric patterns, natural upholstery and textiles, paintings, pendant lamps in different finishes, niches with vases and objects that suggest a light, Mediterranean atmosphere.

The bathroom areas

The bathrooms have also been designed by G2lab with a neutral palette, which alternates gray in different shades and finishes with beige, with details in natural oak and rattan, furnishings with pure lines and design accessories. The Teso radiator by Antrax IT furnishes the spaces in the 'color' version: the radiator designed by Dante O. Benini and Luca Gonzo is used with a heating plate in sand tones and with a thin vertical metal arm, with the function of storing towels, contrast in anthracite gray, coordinated with the space. Teso is made of 100% recyclable extruded aluminum and was chosen by the designers in the double version, with two modules 25 cm wide and 150 cm high, with vertical development.

All photos by Dimitris Spyrou.