The two designers and friends Disha Bhavsar and Shivani Ajmera, both co-founders of Quirk Studio tell how to blend the traditional style of Indian living with a typically Mid-Century spirit

The Melange Home is the name of the private residence that misuses approximately 180m2 located near the coast of Mumbai, designed to meet the living needs of a young couple of new parents.

Between life with the little girl and the convivial moments during which the homeowners host numerous tables of friends and family, the domestic space should therefore have been translated into a balanced mix between worldly inclinations and daily needs.

The two souls of the house were interpreted by the creative duo, friends and partners Disha Bhavsar and Shivani Ajmera both principal designer and co-founder of Quirk Studio in Mumbai.

Always keeping faith with a traditional Indian style, the designers played with brilliant palettes and eclectic textural accents.

The interweaving of the house's dual personality is also reflected in the cold tone chosen for the color palette - blue and green dominate the scene – then heated by materials such as wood, reed, metal, textile and stone, always accompanied by a careful selection of worksof art. A sophisticated contrast that creates illusions capable of surprising the eye.

We asked the two creatives how they worked on the project.

How to blend a familiar (and therefore also functional) style with a more sophisticated Mid-Century spirit?

The Melange Home is a game of illusions and surprises: pocket doors, treated beams and camouflage containers. To functionally provide a well-lit, flowing space with optimal storage facilities, we reduced the layout by three bedrooms to recreate a well-lit, cohesive home, where spaces flow into each other while retaining their own individual character .

It almost seems like an exotic style in a chic key. Where did you start from?

We started from the aspiration of wanting to create a contemporary home as requested by the clients, who could live both as a family and as individuals. That is, it was designed so that it could both celebrate the young family, its shared moments, and give space to each of the protagonists to cultivate their own personalities, in individual terms.

There is also an area dedicated to convivial moments - a great passion of the owners - how did you satisfy it?

We worked on the strong passion for hospitality and entertainment of the young owners, and from there we created a space dedicated only to this. We have designed a counter that occupies a large edge of the living space, but which functions both as a bar and as an improvised desk, completing it with a couple of stools. Its particular peculiarity is recognized in an Aegean blue groove that highlights the brass coating both on the skirting board and on the upper part.

The color and texture are your signature. What are the most expressive pieces of your style in this house?

For this house we have played with an ingenious camouflage logic, hiding from view everything that is devoted to the functional. The beams have been treated and transformed into an artistic arched ceiling and are finished in a gray lime plaster. The monochromatic molding walls hide the doors to the various services, thus creating a cohesive and continuous environment.

The vertical lines of the bar cabinet finish are juxtaposed with a warm wooden ceiling that houses a minimalist lamp and which incorporates the metal details.

Even the bathrooms bear our style, which is quite recognizable: we have well distributed surprise elements. For example, FCML's black and white marble inlay floor blends with the black marble finish tiles and white veining that line the underside of the perpendicular wall. The upper half of the wall is covered with a wallpaper by Cole & Sons, while the sink is customized and made with the same black Marquina marble as the floor. You can then see some brass details highlighted by the specially designed light points.

How does your 'duo' work? Do you always work in synergy or do you divide the sectors of intervention?

When we started we were colleagues in an important publishing house, we enjoyed working together and sharing our passion for design: working we noticed that we have the same aesthetic sensibilities and a passion for what design can do in terms of environmental impact . Initially, we wanted to move away from the conventional concept of luxury, and instead work on new forms of comfort and personal expression. Over the years, however, we have realized that we are rather inclined to create experiential spaces that improve the user's experience.

There are disagreements and maybe on some days we are not fully aligned, but we have one rule: the best idea must always win. Regardless of who is the creator and who is on the other side, the final choice reflects what is best for the project, and this also extends to the team.