MMA Projects signs a luxurious residence on Pearl Jumeirah Island, Dubai. A sculptural volume played on double-height volumes and reflections of light

The value of hospitality and sociability are distinctive of Arab culture. The ritual of gathering, characteristic of the Bedouin tribes of the desert, takes place in a well-defined space, called majlis. An outdoor space, a tent, a garden, a dedicated space within an architecture. It is the place that symbolises the value of intercultural exchange and dialogue. A space to enhance the community spirit, strengthen the dynamics of interaction, collective feelings and experiences, promoting diversity. In harmony with nature.

Arabian-style conviviality

In this architecture on four levels, realised by MMA Projects, the large open space on the ground floor overlooking the sea is articulated like a majlis. What characterises the space is the presence of large windows which, in addition to guaranteeing a bright environment, allow the extension to the outdoor area with direct access to the sea. This is the beating heart of the home, open to all the other areas.

Read also: Villa AZ in Palm Jumeirah - Dubai

Marble, wood, leather and brushed brass in the kitchen

On the same floor, there is a second living, dining and double-height kitchen in which the 10-metre-long Fior di Bosco marble island plays a key role, matched by a Noce Canaletto wood slab for the buffet table. In visual contrast, the chandelier made of leather straps with light and streamlined LED crystal lamps, while the imposing parallelepiped rests on geometric marble slabs on the floor. Marble, wood and brushed brass create an enveloping colour play. Also on the ground floor are two elegant guest suites with private bathrooms.

Family privacy

A cantilevered staircase provides access to the first floor, reserved for family privacy: master bedroom, four junior suites overlooking a long terrace. On the roof top, two indoor living areas and a large covered terrace with a bbq corner. In the basement, spaces reserved for staff, technical areas and for family leisure activities, such as the cinema room and cigar lounge.

Large windows for natural light

Characterising the architecture is the presence of large windows that provide a bright environment and allow the indoor spaces to open up towards the sea, the garden, the swimming pool, the sports and relaxation area with a padel court and lounge areas.

Horizontal and vertical continuum

A concept that tends to maximise the openness of the interior spaces, creating a horizontal and vertical continuum within the context of the architecture. The internal partitions not only define the floor plan, but also emphasise the verticality of the architecture, designed and made to measure.

The exterior cladding

On the outside, the architecture is clad in Limra, a white stone of Turkish origin treated with different finishes, between the lower part of the building and the upper part. The lower part is worked with a geometric pattern in bas-relief, while the surface of the upper part has a more delicate finish with a woven motif. For the fit out of the entire residence, different stone texture workings have been deliberately selected: from the typical curvatures of bamboo to the embroidery of fabric to the plasticity of pleating.

White dominates

The luxurious residence welcomes those who enter with an elegant wall in Arabescato Orobico, a lively and precious decorative stone. The entrance door, a full nine metres high, has a bronze finish and an exterior cladding of engineered wood. Then there is Basalto Grigio and flooring in large slabs of matt white ceramic. White is the colour that dominates the exterior architecture, while the interior mixes soft, light shades of grey and green, contrasting with the warmer tones of the wood.

Interior design: an architecture of glass, marble and wood

Among the interior claddings, Fior di Bosco grey marble and Verde Antigua marble dominate, contrasting with Noce Canaletto wood cladding the wood panelling. The balanced mix of the two marbles can be perceived when observing the decorative wall that acts as a backdrop to the staircase with its steel structure and cantilevered steps clad in bronzed brass and stone. The glass parapet allows a view between the formal area and the upper floor. A play of materials that coexist in a dramatic movement of light and shadow given by the vertical blades of the wall at full height.

A sinuous staircase and dramatic chandeliers

Another iconic element of the architecture is the sinuous, sculptural Fior di Bosco marble staircase, made of curved stone and enhanced by a hand-crafted modelling technique. Spacious double-height spaces and large windows guarantee natural light, accompanied by scenographic chandeliers, including an important nacre chandelier in the main living area and other crystal pieces in the secondary living areas.

Games of light and shadow

The natural light coming in through the windows provides games of light and shadow in the main living room, with light effects reflected on the wall of the staircase, emphasising the 'blades' motif of stone decorating the wall taken up in other areas of the home. A state-of-the-art home automation system allows each area of the house to be managed in all its functions.

Photos by Natelee Cocks