The new Caccaro system for the renovation of a rural property in Salento

The structure dating back to the first half of the 1700s has had different functions throughout its history, from a monastery to a simple agricultural shed, until the spring of 2019 when renovation work turned the ruined property into a modern private home.

The restoration focused on conservation and authenticity in the spaces, recovering original materials like chianche and architraves in Lecce stone, and revealing the vaulted ceilings. The flooring has been done with traditional methods: Lecce stone for the outdoor pavements, and a single pour of composite material for the interiors, developed to allow handmade decorations to create a frame for the rooms and the volumes of the furnishings.

L’arredamento è stato pensato per aiutare l’osservatore a immergersi nell’architettura della Masseria: la ricchezza di particolari e la storia della struttura vengono infatti esaltati dalla semplicità dei volumi degli arredi facilitandone la lettura.

Fulcro del progetto un open-space di 50 mq, centro della distribuzione con accesso a tutti gli altri ambienti della casa: è qui che il nuovo sistema Freedhome di Caccaro ha espresso le sue potenzialità risultando determinante per la sua flessibilità.

Si è riusciti infatti a incorporare la tecnica della cucina in un progetto di living più complesso, si è risolto il problema distribuzione/privacy con il modulo passaggio porta ad apertura totale e con il cambio profondità dei laterali a giorno con illuminazione integrata la composizione si è adattata perfettamente allo spazio disponibile fornendo un ulteriore sorgente luminosa dimmerabile a 3000k come nel resto della Masseria.

The fulcrum of the project is an open-plan area of 50 square meters, the center of the layout with access to all the other rooms: here the new Freedhome system by Caccaro displays all of its potential, becoming decisive thanks to its flexibility.

The technical aspects of kitchens have been incorporated in a more complex project for the living area, resolving issues of layout and privacy with a totally opened door passage module, and with a change of depth of the lateral open compartments with built-in lighting, making the composition adapt perfectly to the available space while providing another 3000k light source for use with dimmers, as in the rest of the masseria.

Designed by Giacomo Leonardo Cornacchia, in collaboration with Sintesi Arredamenti.