In Rome, Alvisi Kirimoto's construction site for the multipurpose Civic Center, Nursery School and Grottaperfetta Park

Work has begun on the multipurpose civic center, library, nursery for 60 children and public green spaces in Via di Grottaperfetta (Rome), designed by the Alvisi Kirimoto studio. The project, which is expected to be completed in January 2023, was the winner in 2007 of the two-phase international design competition "Less is More 4" organized by the municipal administration of Rome.

The project is part of a newly built area mainly for residential use. From the very first sketches, the planning intention to follow the morphology of the place is evident, partly by resting on the ground and partly by lifting it. The concept translates into a unitary and continuous shell structure, which sinuously and harmoniously embraces the entire intervention area.

The land, starting from a central area at high altitude, rises and becomes the cover of the two buildings at the end. In the nursery, to the south-east, the widely perforated surface bends further, joining the ground and creating, on the one hand, greater protection towards the driveway, on the other a total opening towards the green. To the north, in the civic center, on the other hand, the roof rises completely, favoring the crossing of the building in correspondence with the atrium, connecting the park directly with the street level. The two functions, absolutely distinct and autonomous, come together conceptually and physically in the covering-path that surrounds the park at the center of the project.

Both buildings have been designed to make the most of the opportunities offered by the use of renewable energy, combined with the particular architectural conformation of the building and the use of both active and passive systems, technologies and strategies, with the aim of obtaining the best energy performance and the best comfort inside the building. In fact, a system of photovoltaic panels, the use of heat pumps and, in the kindergarten, also cross-flow recuperators, a geothermal system and a buffer in the cylinder volume located to the south, which captures the solar radiation and contributes to thermal comfort of indoor environments, which can be shielded with curtains.