Schüco for the new Durst headquarters in Bressanone

The updated image of the Durst headquarters stands out for sinuous organic forms that float lightly over a transparent base made with Schüco systems in aluminium.

At Bressanone (BZ), a tower rises to the sky with a perforated design that suggests the theme of photography and digital printing. Recently completed based on a project by the studio monovolume architecture+design, the Durst building is a true manifesto of innovation, quality and sustainability.

The construction – an expansion of the existing facility – faces the original building, connected by a bridge on the first floor. At ground level the base of the new complex incorporates the renovated older offices, while the southern portion contains the foyer, cafe and services.

The addition also provides a large showroom, spaces for workshops, managerial offices, an auditorium and an exhibition space. A striking garden placed between the new building and the existing structure offers an outdoor zone for relaxation.

For the image of the ground floor, the search for maximum linear order and transparency oriented the choices towards Schüco aluminium facade systems. The design has been developed with parametric software, facilitating the passage of technical information to the contractor.

The elegant elevation of the base, continuing along a facade of about 200 meters, has been made with the Schüco FW 50+ SG (Structural Glazing) facade system, combined with glass for low levels of thermal transmittance.

Built with sustainable construction systems – including load-bearing structures in wood and an enclosure in glass and aluminium – the new Durst headquarters stands out for low energy consumption, also thanks to the Schüco ADS 75.SI (Super Insulation) aluminium doors, with high insulation levels (up to Uf = 1.7 W/m2K).

Photos: Daniele Domenicali