A former farmhouse in the Tuscan countryside becomes an eclectic contemporary residence

Pierattelli Architetture has redesigned the interiors of a villa in Tuscany. The character of the building has been preserved, respecting the architecture and the typical rural style of the site, while the interiors have been reinterpreted with a balanced mixture of tradition and contemporary style, genius loci and ethnic overtones.

The project has conserved the most interesting aspects of the original layout, updating the obsolete parts. In the design of the interiors the spaces are rendered rational but eclectic, combining local materials with items from faraway lands that are part of the family’s memory, custom furnishings, design icons and marble busts.

The three levels are connected by a large spiral staircase in pietra serena that becomes a factor of continuity and recognition. The first floor is for the bedroom zone, while the other two levels offer spaces for the other functions of the home.

Immersed in greenery, the building has a large earthenware court placed on a space that was originally a lemon house, now converted as a fitness area, with an infinity pool from which to enjoy the view of the valley.