To maintain a delicate balance between respect for the context and contemporary needs.

The design by Luca Zanaroli has achieved this goal by blending with age-old olive trees in a harmonious whole, where the existing trullo becomes a guesthouse and the new L-shaped building houses two families.

The new architectural reality has been able to fully satisfy the demands of well-being, comfort and safety, in keeping with the most authentic spirit of the place.

 

To avoid decontextualizing the trullo and to facilitate smooth integration of the new building, the designer has given the latter a dry masonry stone base that establishes continuity of style, materials and colors.

He has also broken up the building, inserting a contrasting volume in terms of shape and color between the two sides of the L.

This parallelepiped is completely clad in black-stained larch boards, and contains the common area, with the living room and kitchen, open to the courtyard through a large glass sliding door.

Architect Luca Zanaroli explains: “The choice of closure devices was decisive, because I wanted to get the full integration and fusion of the indoor and outdoor spaces. The casements are made of Corten steel, a natural material that suggests the colors of the earth – a burnished red-brown, in this case – to blend more perfectly into the context.”

 

To make the large sliding door, the designer opted for the EBE 85AS thermal break system of Secco Sistemi in Corten, which ensures excellent performance in terms of water resistance, thermal insulation and air permeability. Thanks to the slim profile, it leaves maximum space for glass, light and transparency.

For the other openings, he has chosen the SA15 sections, also in Corten, an extremely sturdy material chromatic tune with the surroundings.