Inspired by the seaside cliffs of Scotland, the V&A Dundee designed by Kengo Kuma seems to emerge from the water like a powerful hull

The famous Victoria & Albert Museum based in London has opened a “branch” to the north, in a spectacular building designed by Kengo Kuma on the Firth of Tay.

The futuristic V&A Dundee, inspired by the rocky shores of Scotland, seems to emerge from the water like a powerful hull.

In the gray tones of the nearby coast of the North Sea, thousands of stone slabs create the shape of a wave. The two parts of the building, like an overturned pyramid, permit access to the River Tay at ground level, connecting to the first floor. At the longest point, the overhang measures almost 20 meters.

The metaphorical approach continues inside, in an enormous lobby clad in oak panels: the space, flooded with light, “welcomes visitors like a Japanese temple,” Kuma says.

A large staircase, a glass elevator and dark limestone floors with fossil imprints lead to the exhibition level, with a total area of 1100 square meters.

The restrooms of the museum feature Vero washstands by Duravit with a classic rectangular design.

 

gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus
gallery gallery
Foto Danica O. Kus