The vision behind the home of Jacopo Foggini in the upper Valtrebbia has developed with time and research, over the course of years, to find a place set aside for freedom of expression and imagination. A dwelling-refuge that makes space for creativity and the private sphere, designed together with the architects Alice Nardi, Foggini’s fiancée, and Roberto Bergonzi, his collaborator in a thousand adventures.

Foggini, an artist and designer who uses methacrylate to make installations, luminous volumes and sculptures with organic, fluid and fantastic forms, has selected a high area above Bobbio, with a fine view of the Trebbia.

This river, with its spectacular bends between steep green banks, was the natural feature that attracted him most, perhaps because of its implicit aesthetic affinities with the luminescent threads of methacrylate he uses in his work. The house, built over the ruins of an old barn, whose volume has remained, is organized in freely grouped units, based on the layout needs of the interiors. The composition, in a linear frame with a rural character, integrates stylistic elements of different kinds, from residential modules with pitched roofing, in stone, typical of mountain settlements, to the cubical house with a terrace at the top (and external staircase) typical of the Mediterranean, especially in Greece, one of Foggini’s favorite places. These suggestions also lead to the choice of stucco finished with white lime, contrasted by red casements that give the complex a fairytale image, “like the house of Hansel and Gretel”, Foggini says. These free, personal references are matched by careful research on materials and furnishings, linked to the memories and the poetics of the owner. The internal spaces are intentionally spare, featuring striking furnishings and decorative touches, for an overall effect of spacious openness, ready to welcome friends and to host moments of solitary relaxation. The choice of finishes is based on factors of reutilization, exploring the inner character of materials and their possibilities of rebirth: the larch beams and the stones of the floor have been salvaged (the latter from an old 17th-century church), the hand-painted tiles of the bathrooms and kitchen were found at the big emporium of materials for reuse of Guido Frilli (Recuperando) in Tuscany. The doors come from Japan, by the artist Masakatsu Tsumura, who makes them using ancient Asiatic conifer wood. The cast iron stove in the kitchen is also an antique, positioned beside a large convivial table. Foggini found it in an antique store in Turin, before the house existed, and bought it as part of the imaginary puzzle that was taking form in his mind. The Venetian ceramic fireplace from the 1800s also has a lot of personality, with its mushroom-like form, positioned in the corner of the master bedroom. The artistic creations of the owner are found in every room: the long-stemmed Flowers that embrace the space of the living area, the monochrome and multicolored Disks hanging on the walls, the Globes, sumptuous Candle holders and Skeins, suspended and lit from below. Presences that open the space to paths of meditation and enjoyment, striking projections skillfully connected to design pieces of strong character, like the Boa divan by Edra, the Bubble Chair by Eero Aarnio or the pianoforte by Barnaba Fornasetti, a one-off created especially for Jacopo Foggini. A harmonious and playfully provocative whole, a precious poetic world positioned in a landscape context of breathtaking beauty.